A vastagbélrák és az étrend összefüggései
A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés a világon, a becslések szerint 2021-ben közel kétmillió eset fordult elő. Az előfordulási arányok magasabbak a magas jövedelmű országokban, beleértve a legtöbb európai országot, Észak-Amerikát, Ausztráliát, Új-Zélandot és Japánt, és alacsonyabbak az alacsony jövedelmű országokban, beleértve Afrika és Dél-Ázsia nagy részét, bár az alacsonyabb incidenciájú területeken az arányok növekedni látszanak. Ezenkívül a migránsok vastagbélrákos megbetegedési aránya alig több mint egy évtized alatt a befogadó országéhoz hasonlóan változik, ami arra utal, hogy az életmód és a környezeti tényezők szerepet játszanak e rák kialakulásában.
Az alkoholtól és a feldolgozott hústól eltérő táplálkozási tényezők és a vastagbélrák kockázata közötti összefüggésekkel kapcsolatos konszenzus hiányának oka – legalábbis részben – az, hogy viszonylag kevés korábbi tanulmány közölt átfogó eredményeket valamennyi élelmiszerfajtára vonatkozóan; továbbá az étrendi mérési pontatlanság, és/vagy a kis mintanagyság. Jelen kutatás 97 táplálkozási tényezőt vett figyelembe a későbbi vastagbélrák kockázatának szisztematikus elemzésekor, egy, az egész étrendre kiterjedő asszociációs vizsgálat segítségével, amely egy nagy prospektív vizsgálat adatain alapul, amelyben több, mint félmillió brit nő vett részt. Az átlagos követési idő 16,6 év volt, amely alatt a résztvevők 2,6%-ánál (12 251 nőnél) diagnosztizáltak kolorektális rákot[1].
Az alkohol bevitele[2] mutatta a legerősebb pozitív – rákkeltő – összefüggéseket, majd hat, kalciumot tartalmazó tejtermékekkel kapcsolatos tényező következett inverz összefüggésben[3]. Pozitív összefüggést mutatott ki a vizsgálat a vörös és feldolgozott húsok fogyasztásával, és gyengébb fordított összefüggést a reggeli gabonafélékkel, gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonával, szénhidrátokkal, rostokkal, az összes cukorral, folsavval és C-vitaminnal. A genetikailag előre jelzett tejfogyasztás fordítottan függött össze a vastagbél-, és végbélrák kockázatával. A vizsgálat megállapította, hogy a tejtermékek segítenek a vastagbélrák elleni védelemben, és ezt nagyrészt vagy teljes egészében a kalciumnak köszönhetjük.
[1] Kolorektális rák: a vastagbélrák a vastagbél bélfalának nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú elváltozás. Együttesen a vastagbél és a végbél daganatos megbetegedéseit kolorektális rákoknak nevezzük.
[2] (relatív kockázat 20 g/napra vetítve=1,15, 95%-os konfidenciaintervallum 1,09-1,20)
[3] (300 mg/napra vetítve=0,83, 0,77-0,89)